top of page

Renée Verberne

Renée Verberne

CONTACT

Renée Verberne (1988)

Woont en werkt in Venlo (NL)

https://www.instagram.com/renee_verberne

reneeverberne@gmail.com

+31627121188

Kvk 58934812

Btw-id: NL001111579B54

PORTFOLIO (pdf)
ART CV (pdf)

ARTIST STATEMENT | Renée Verberne

Het mythische en het miserabele

 

We leven in een schitterende wereld, maar voelen ons er niet altijd in thuis, laat staan dat we haar volledig begrijpen. Als mens kennen we een uitzonderlijk vermogen tot reflectie, maar gek genoeg kunnen we, precies door dit grootse vermogen, ook inzien hoe nietig we eigenlijk wel niet zijn. Deze paradoxale co-existentie, die inherent lijkt te zijn aan het mens-zijn, fascineert me: we leven als begrijpende wezens in een onbegrijpelijke wereld en proberen ons er maar zo goed mogelijk in te redden. Het feit dat we in staat zijn om te begrijpen dat onze waarneming grenzen kent, heeft ook iets tragisch.

 

We moeten onze triviale levens zien te leven met dit tragische inzicht in ons achterhoofd. Ik vind het intrigerend om als mens te leven in deze juxtapositie van het machtige en het minuscule, het mythische en het miserabele en het tragische en het triviale. Deze menselijke status quo bezorgt mij een gevoel van onbehagen en ik ben ervan overtuigd dat ik niet de enige ben die wordt verscheurd door deze vervreemdende gewaarwording. Het voelt alsof ik een vreemd soort vreemdeling ben: één die een vreemdeling is in zijn eigen thuis. De mens lijkt zo zelf de grootst mogelijke paradox te zijn. Vanuit een meta-perspectief bezien heeft deze hele menselijke situatie ook iets ironisch.

 

Ik bestudeer deze eigenaardige menselijke conditie via visuele onderzoekingen, filosofische reflecties en performatieve daden, waarbij ik zowel het ironische als het tragische van de hele situatie een plek probeer te geven.

Als kunstenaar zoek ik naar mijn oorsprong: het oorsprongsgebrek bezorgt mij een onophoudelijk verlangen naar heelheid. Ik probeer het te verzachten door ‘expedities’ te ondernemen naar verborgen en vergane plekken, waar ik het probeer te sussen via rituele handelingen die dit gebrek compenseren. Het geeft tijdelijk rust, als ik mezelf een plaats geef in de wildernis, tussen de wezens die compleet zijn, en mijn ‘oorsprongswenen’ wordt weggedrukt door een overweldigende sfeer van saamhorigheid; alsof de plek en de aldaar residerende wezens mijn komst al lange tijd hadden voorzien en me hebben opgewacht.

____________________________

*In mijn onderzoek maak ik gebruik van de media Verzameling, Video, Fotografie, Installatie, Interventie, Zwerftochten, Meditaties, Rituelen, Verhalen, Kruiden, Ritmes, Dans, Actie, Filosofie, Taal, Natuurwetenschap, Techniek, Aardwetenschappen, Antropologie en de Kosmos.

Copyright © 2011 Renée Verberne. All Rights Reserved. 
bottom of page